Voormalig Dr. Van Neck kliniek

SGI09 Voormalig Dr. Van Neck kliniek
Naam Voormalig Dr. Van Neck kliniek
Adres Henri Wafelaertsstraat 53
Gemeente Sint-Gillis
Stijl(en)
  • Modernisme

Oorspronkelijk gebruik
  • Ziekenhuis / Kliniek

Jaar 1910
Architect(en)
  • Pompe Antoine

Architect Antoine Pompe signeerde hier in 1910 zijn eerste werk, een orthopedische kliniek voor dokter Van Neck.

Ontworpen in een stijl tussen afnemende Art Nouveau en ontluikende Art Deco. De architect toonde grote creativiteit en moderniteit, waardoor hij al in het modernistische tijdperk tussen de oorlogen geklasseerd werd.

Het gebouw heeft van binnen grote transformaties gekend, de gevel heeft enkele aanpassingen ondergaan op niveau van de vensters op de eerste verdieping, waar de glastegels werden vervangen door conventionele kozijnen.

Even aandacht besteden aan de architect’s mooie signatuur, het gegraveerde bord van het instituut en het huisnummer.

Het gebouw is sinds 1975 bewoond door het Institut de Rythmique Jacques Valcroze.

Gebouw geklasseerd in december 1981 en vervolgens in mei 2015.

SGI09 - Tenzij anders vermeld © Admirable-Facades-Brussels voor alle foto's

Cookies

We gebruiken cookies om de diensten en functies, die op onze site worden aangeboden, aan te bieden en om de ervaring van onze gebruikers te verbeteren. Cookies zijn gegevens die worden gedownload of opgeslagen op uw computer of op een ander apparaat. Door op "OK" te klikken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. U kunt ze later altijd weer deactiveren. Als u onze cookies verwijdert of uitschakelt, kunt u onderbrekingen of problemen ondervinden bij het openen van de site. Door verder te bladeren, accepteert u de aanbetaling van cookies van derden die bedoeld zijn om u video's, delenknoppen en inhoud van sociale platforms-uploads aan te bieden. We gebruiken cookies om beter te begrijpen hoe de site wordt gebruikt. Door deze site te blijven gebruiken, gaat u akkoord met dit beleid.

Back to top